- Blogg
peratt.com
Inlägg från 2008:

Summering av 2008

Publicerad 31 December 2008
2008 blev ett bra år.  "Livskompassen för Gruppledare" har fått väldigt goda betyg i TYA´s egna utvärderingar. Specialuppdrag och de enskilda seminarierna har också blivit bra och givit nöjda kunder.
Tyvärr blev det inga för Ungt Fokus i Danderyd 2008 men förhoppningsvis är tiden mogen 2009. Allt sker vid rätt tidpunkt!
Den nya boken "Coacha Unga med livskompassen" har spridits i en mindre omfattning och här inväntar jag fortfarande respons.
Hösten har även gått till att skriva ännu en bok som jag hoppas kunna släppa första kvartalet 2009. - "Succébo", den är "mindbraking".
Långfilmen "Bella och Real" tar tid men vi närmar oss nu en färdig film. Psykologiska Institutionen vid Stockholms Universitet har visat intresse för att använda den i en kurs och Svenska Filminstitutets SKOLBIO vill eventuellt distribuera den. Vi har också Folkets Hus bakom oss. Filmen bör bli klar i Januari 2009.
I röret ligger också en nyskriven pjäs "Fru Josefin" och en ny filmsatsning är på G, "John Bauer".

NYCKELORD: Bella och Real, coacha, Coacha med Peratt Livskompassen, Coacha Unga, John Bauer, Peratt Livskompassen, Succébo, Succébo-Fröet till framgång, TYA, Ungt Fokus


Nytt steg med Livskompassen

Publicerad 24 November 2008
Att arbeta under så lång tid som nu drygt 30 år med ett koncept som Livskompassen är en spännande och en utvecklande resa. Från tidigare forskningen i pedagogik och psykologi på Stockholms Universitet till uppdrag inom så många skiftande områden och olika grupper. Arbetet ute i verkligheten har givit bevis för att både teori och metod fungerar väl. Det har också lett till en del näst intill revolutionerande upptäckter. Kursmaterial och kompendier revideras ständigt. När nu Gruppledarmaterialet för steg 3 omarbetats har jag funnit att IQ (Logisk intelligens) och EQ (Emotionell Intelligens) båda kan delas i två och då få en mer lättillgänglig och funktionell betydelse. Det ska prövas för första gången på tisdag 25 november med en ny steg 3 grupp.
Det är min tro att greppet förvandlar teori till praktiskt verktyg. Och nej det är inte detsamma som Gardners 7 (8) intelligenser. Ett liknande utvecklingsfenomen vid revidering av kursmaterial inträffade då jag omvandlade Johari fönster till Livskompassens Sociala "Arena". En form för att enbart visa betydelsen av kommunikation och det sociala fältet räcker inte. De tre andra områdena i Livskompassen har också sin givna plats och sina arenor.

NYCKELORD: ledarskapsutbildning, Livskompasen för gruppledare, Peratt Livskompassen, Personlig utveckling, Steg 3


Coacha Unga med Livskompassen - i skolan

Publicerad 18 November 2008
Vi hör återkommande larmrop om att Unga mår dåligt. Lärarna räcker inte till och föräldrar står handfallna. Skolan har ett nytt ämne som heter lite olika men handlar om livskunskap. En given bok i detta sammanhang skulle kunna vara "Coacha Unga med Livskompassen". En metod som har utvecklats under 30 år och med så många framgångssagor både stora och små. Den har legat till grund för kampanjer som nått påtagliga och långsiktiga resultat som Stoppa Narkotikan (1978), En Rökfri Generation (1986-87), Stop Doping (1990), men även företagsoffensiver inom IT och Telecom samt idrott såsom Hammarby (1994) och AIK (1998). Boken fungerar både som lärobok och självhjälpsbok. Metoden används sedan flera år för utbildning av gruppledare inom transportindustrin. Den borde vara självskriven i skolan och i lärarutbildning.

Coacha Unga - med Livskompassen - Börje Peratt - Böcker - Bokus
Coacha med Peratt Livskompassen | Att coacha är att hjälpa andra

Börje Peratt


NYCKELORD: Coacha med Peratt Livskompassen, Coacha Unga, gruppledare, livskunskap, lärarutbildning, Peratt Livskompassen, skolan


Inställt seminarium

Publicerad 17 November 2008
Ungt Fokus den 17 nov kl 18-21 i Danderyds gymnasium. Tyvärr inställt. Danderyds kommun har fått för få anmälningar.

NYCKELORD: Danderyds kommun, Inställt seminarium


Inspirationsseminarium

Publicerad 16 November 2008
Livskompassen för en styrelse i en ideell organisation.  Vi startade lördag morgon den 15 nov. Det blev fyra intensiva timmar med många övningar och skratt. Och som jag utlovat lär man känna och uppskatta nya sidor hos varandra. Det gällde även de som känt varandra i många år men som nu fick en fördjupning och empati och därmed starkare vänskap. Målet var att åstadkomma en väl fungerande grupp av nya och gamla. Ett positivt öppet klimat där resultat och motivation går hand i hand med meningsfullhet och hjärta.

NYCKELORD: ideell organisation, Livskompassen, seminarium


Boken "Coacha Unga" klar.

Publicerad 4 November 2008


Min nya bok "Coacha Unga med Livskompassen" introduceras den 17 november på ett seminarium i Danderyds gymnasium i regi av UNGT FOKUS. Vår långfilm Bella & Real är också äntligen snart klar. Filmen intern visas fredag den 7 november på Filmhuset med Skolbio som arrangör. Den röda tråden både i boken och filmen är att lyfta fram möjligheter och trots motstånd och konflikter, eller snarare tack vare dem skapa den man vill vara.

NYCKELORD: Bella och Real, bok, Börje Peratt, coacha, Film, författare, Livskompass, regissör, Ungdom


Fullmatad septembermånad

Publicerad 9 Oktober 2008
September var en fullspäckad månad. Slutet på fotbollssäsongen och det Pojkar 91 lag jag tränat i tre år. Livskompassen-ledarkurser och mentalträning seminarier för både TYA, Green Cargo och en dartklubb.

Slutproduktionen av långfilmen Bella & Real.

Förberedelser av musikvideos till filmen.
Bella & Real Trailer - YouTube
Fri i främmande land - Bella & Real - YouTube

Och sist men inte minst färdigställande av två böcker. Coacha Unga - med Livskompassen - Börje Peratt - Böcker - Bokus
och Succébo.
Succébo-fröet till framgång - Börje Peratt - 9789197788014 | Bokus
Succébo – vägen till framgång : Sanna Ehdin

Succébo anspelar på Placebo och är nu ett registrerat varumärke som betyder "Att kunna tolka omgivningen och sina egna förutsättningar och förvänta sig en meningsfull förändring som kommer av egen förmåga vilket ger resultat som skänker gynnsammare förhållanden". Kortfattat och mer utmanande: "Förväntan om att klara utmaningar ökar chansen till framgång". Hur betydelsefullt det är med rätt inställning är särskilt tydligt då vi nu ser signaler på en hysterisk finans- och affärsvärld. Många uppvisar beteenden på: "Räddas vad som räddas kan". Att se hot och katastrof är tecken på fiaskobo: "Förväntan om att misslyckas ökar risken för förluster." Som den gamle Konfucius sa "Hellre tända ett ljus än förbanna mörkret"

Börje Peratt

NYCKELORD: Bella & Rea-the Movie, Bella och Real, Coacha med Peratt Livskompassen, Coacha Unga med Livskompassen, Fri i Främmande Land, Jag vill vara Youtube, Succébo-Fröet till framgång


6 SEPTEMBER KULTURNATT

Publicerad 28 Augusti 2008
I Danderyd vid Djursholms Torg. "Hemlig gäst" i berättartältet är Börje Peratt kl 20.00. - Sagan om berget och bäcken. Och därefter en kort historia som handlar om att "COACHA UNGA" med hjälp av livskompassen. Ett föredrag som kommer senare i höst. Program och karta 6 september

NYCKELORD: berättartält, coacha, Kulturnatt


Mental träning i Dartklubben

Publicerad 21 Augusti 2008
Sportchefen i Dartklubben, Patrick Tedenbäck ringde häromdagen och undrade om jag ville köra mental träning för deras klubb. Varje nytt område och varje ny grupp är som en skattkammare. Första kvällen (av fem innan seriepremiär) var mycket spännande och kul. Ska också bli intressant att se vad det kan tänkas ge för resultat. Kastar man bättre pil. Blir var och en bättre på tävling och fungerar man ännu bättre som lag? En ny utmaning i både mental träning och i livets skola är det.

Börje Peratt

NYCKELORD: Coacha med Peratt Livskompassen, coaching, Dart, mental träning


30 års jubileum

Publicerad 5 Augusti 2008


Ritva  och Börje partners i 39 år gifta i 30 år. Pärlbröllop.

NYCKELORD: Börje, Peratt, Pärlbröllop, Ritva


Ny videostudio

Publicerad 22 Juli 2008
Genom projektet /långfilmen Bella & Real har vi byggt en ny videostudio i Final Cut Pro Studio 2. Det innebär att vi kan redigera i full upplöst HD och producera ett ljud i Surround 5.1. Color färgkorrigeringsprogram är fantastiskt emedan ljudbehandlingsprogrammet Soundtrack Pro 2 på motsvarande sätt är en besvikelse. Nu klarar man sig långt på den ljudbehandling som finns i redigeringsprogrammet Final Cut. Vi brottas så här i inledningen också med stabiliteten. Men i stora drag är Final Cut ett suveränt verktyg. Vi ska inom kort också börja använda DVD verktyget. Den 8 augusti ska Bella & Real presenteras som "Work in progress" på Folkets hus filmdagar i Malmö i samarbete med Film i Skåne. Tills dess ska vi således få fram en DVD med tre olika titlar på. En kort och en lite längre trailer och filmens inledning. Vi hoppas det ska leda till en bra distribution.

NYCKELORD: Bella & Real, Final Cut, Folkets Hus


Livskompassen Steg 1 för Gruppledare och nya varma möten.

Publicerad 22 Maj 2008
20-21 Maj en ny bra grupp av ledare och en för oss alla givande kurs. Som kursansvarige Erik Alphonse från TYA sa. "Det var den bästa slutövning jag varit med på". Erik har nu inte deltagit på alla. Men den var ett kvitto på att vissa detaljusteringar i utbildningen kan ge väldigt goda resultat. Och en kurs utvecklas ständigt. Roligt också med tre deltagare från Green Cargo som därmed kan fortsätta steg 2 i höst i Norrköping. En anekdot utanför kursen. Då jag i en kurspaus står i kafeterian och hör mitt namn så kliver Ingvar Åström fram. Vi gick i  samma skola i Bagarmossen och spelade Hockey i Nordia. Ingvar påminde mig om att vi som 15 åringar kom väldigt långt i St: Erikscupen och förlorade (1-2) mot Hammarby (slutsegrare) efter en hård semifinal. Plötsligt är man 40 år tillbaka i tiden. Ja visst ja, så var det. Ibland var vi bara sju man som åkte iväg på match. Då på den tiden räckte det med en avbytare.:-) Senare spelade vi semifinal i bandy och slog då Hammarby och vann mot Ulvarna i finalen. En historia värd en film.

Börje Peratt

NYCKELORD: Coacha med Peratt Livskompassen, gruppledare, Ingvar Åström, ledarskapsutbildning, Livskompass, Personlig utveckling, steg 1


Ny bra steg 1 kurs - Livskompassen för Gruppledare

Publicerad 3 April 2008
1-2 april hölls en steg 1 kurs för ambitiösa och hungriga gruppledare inom transportbranschen. Jag har nu kört denna kurs inom TYA sedan 2005 och varje grupp är unik  och ger nya spännande insikter. Denna gång uppfann vi en raket som vi helst inte vill ska utlösas. För vid explosionen är kriget i full gång. Så i vilket läge kan man stoppa reaktionen och istället agera på ett möjligt problem och lösa det innan det börjar ryka i skallen. Alla i denna kurs vill gå steg 2 i höst. Den kanske häftigaste kommentar jag fått i en utvärdering var: "Detta är det bästa som hänt mig!" Och jag kan bara själv säga att denna kurs gav också mig som kursledare nya uppslag och som sagt en nödraket mot stress, konflikt och krig. Den ska jag praktisera själv.

NYCKELORD: gruppledare, Livskompassen, nödraket, Steg 1 kurs, TYA


"Bauers verk är en svensk nationalskatt".

Publicerad 10 Mars 2008
Orden kom från Heidi Christensen, Filmkontakt Nord som jag träffade för att diskutera möjligheterna till en finansiering av en dramadokomuentär om "John Bauer - Sagokonstnären". En film om Bauer måste göras med stor känsla och rejäla resurser. Nu är projektet presenterat för SFI och SVT. Allt fram till finansiering görs av egen kraft och denna väg har jag vandrat flera gånger. Sedan många år har jag haft en dröm att göra en film om John Bauer.  Jönköpings muséum och Bauer utställningen är en viktig part som ger underlag och stöd i projektet. Men finansieringen måste fram på andra håll. Hoppas på att inom kort få upp en hemsida och lösningar som gör att vi kan förverkliga detta. Tills vidare kan man kolla hur vi gjorde Jan Fridegård - ordkonstnären som gick i SVT 2002.

NYCKELORD: dramadokumentär, John Bauer, konstnär, saga


Steg 2 kurs Livskompassen för gruppledare 2-3 mars

Publicerad 7 Mars 2008
med elva trafik/skift/team- och gruppledare från transportföretag i Malmö i söder till Östersund i norr. Jag har nu haft detta uppdrag för TYA sedan 2005 och kursen har utvecklats till en framgång. Varje grupp ger nya förutsättningar och man måste vara på tå för att anpassa moment till individer och process. Hitintills har de ca 20 grupperna givit högsta betyg. Så även denna gång. Särskilt roligt är det att få besked om de positiva förändringarna deltagare lyckats genomföra både privat och på jobb redan efter steg 1. Det enda dystra är hotellet Quality Airport Hotel Arlanda som inte håller kvalitet. Deltagarna är överens om att maten är trist och upplägget runt om snålt, ja på en del håll ogästvänligt. Själv åkte jag på en skada i en av deras konferenslokaler 2006. En felkonstruerad projektorduk föll ned på min rygg och orsakade en flerårig ryggskada. Hotellet ville ersätta mig med en hotellnatt. Branschorganisationen Sveriges hotell och restaurangförening (SHR) friade Arlanda hotellet från ansvar då man "hjälpt andra kunder som aldrig klagat". Vi har nu flyttat kurser till andra platser men eftersom Arlanda ligger centralt så måste vissa kurser än så länge förläggas där. Det är en utmaning varje gång.

NYCKELORD: Arlanda hotell, gruppledare, Livskompassen, SHR, steg 2


Livskompassen för ledare. Första steg 1 kursen på Green Cargo Road

Publicerad 22 Februari 2008
Så här skriver utbildningsanvarige Anna Bergqvist på Green Cargos Intranet:

Måndag den 18 februari gick start skottet för Roads stora utbildningssatsning för trafikledare och teamledare. En gruppledarutbildning i tre steg i samarbete med TYA.
- Skit bra! var den spontana kommentaren från Lars Hyllengren, trafikledare i Gävle, på frågan vad han tyckte om kursen efter steg ett. Att få diskutera praktiska situationer med kollegor från andra orter har varit jätte bra. Vi hade också en mycket bra diskussion på kvällen med högt i tak där åkerichef Henrik Åkerström kom och var med.
...Livskompassen ger nya perspektiv på situationer och samspel. Med hjälp av Livskompassen får man inblick i olika roller och beteenden och får hjälp med att finna  det mest gynnsamma sättet för att lösa problem eller konflikter. Livskompassen är framtagen av författaren och filmaren Börje Peratt som också är lärare på kursen.
- Det här är något som jag eftersökt länge, säger Stefan Carlsson transportledare i Göteborg. Jag tror att utbildningen kommer att hjälpa mig att se vilka sidor som jag behöver stärka hos mig själv för att vara både en bra ledare och kollega.


NYCKELORD: Green Cargo Road, Livskompassen, steg 1


Ledarskapsprogrammet på Green Cargo igång - Coach

Publicerad 12 Februari 2008
På dagen ett år efter att beslutet togs om detta inspirerande uppdrag genomfördes den 11 februari -08 ett så kallat lightseminarium "Livskompassen för platschefer" på Green Cargo Road. Divisionschef Hans Paridon gorde ett mycket uppskattat besök och lade ett ord om vikten av denna utbildning för att utveckla ledarskapskompetensen. Kommande vecka startar vi kurserna med steg 1 (av 3) för trafik- och teamledare som samlas från alla håll i Norrköping.

NYCKELORD: Coach, Green Cargo, ledarskapsutbildning, Livskompassen


Final Cut

Publicerad 23 Januari 2008
Långfilmsprojektet Bella & Real inspelat på HD krävde en ny redigering och mer kraftfull än den vi hitintills jobbat med. Så nu har vi satsat på Final Cut Pro Studio 2. Det innebär naturligtvis nya och inspirerande förutsättningar för alla våra produktioner.

NYCKELORD: Bella & Real, redigering



Arkiv



Nyckelord