- Blogg
peratt.com
Inlägg från 2017:

Artikel om Läkaren som vägrade ge upp

Publicerad 21 September 2017
Film om omdiskuterad läkare artikel i Västgötabladet.

NYCKELORD: Artikel, erik Enby, västgötabladet


Atlantic Filmfestival, Kanada, Strategic Partners

Publicerad 21 September 2017
Fyra intensiva dagar på FIN i Kanada och möten med möjliga partners, finansiärer, inköpare, distributörer och producenter. Syftet med resan var att sälja in två långfilmsprojekt. Trägudars Land och John Bauer Bergakungen.
Det blev en del lovande kontakter. Vi får nu se hur det går.

Jag var ju i Halifax för 20 år sedan och träffade då Mi´kmaq, Nordamerikansk ursprungsbefolkning som bosatt sig i Nova Scotia. Min idé till TV-serie som jag skrev då 1996, "The Return of Glosscap" fick mycket uppmärksamhet  nu även om jag bara nämnde den i förbigående. Det var fler som ville bidra med förslag till hur den skulle förverkligas. Så vi får se.

Även dokumentären om Erik Enby "Läkaren som vägrade ge upp" kan ha fått en extra skjuts.

Det jag också tar med mig hem var möten med fantastiska och underbara människor.

Börje Peratt

NYCKELORD: Atlantic Filmfestival, John Bauer Bergakungen, marknad, Trägudars land


Filmaren/producenten Börje Peratt

Publicerad 16 Juni 2017
Jag har ett ursprung som journalist/producent på Sveriges Radio och regissör/producent på Sveriges Television med ett stort antal TV-serier och kortfilmer.

Under senare år har jag producerat prisvinnande "Bell & Real" och långfilmsdokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” som har gått för fullsatta biosalonger under ett år sedan premiären 24 maj 2016. IMDb

Det internationella intresset har lett till att den nu har fått engelsk subtitling och ska presenteras på Nordic Panorama i september.

Dr Erik Enby har forskat på blod sedan 1980-talet och har kommit fram till en ny syn på hur man kan mikroskopera, analysera och behandla blod för att komma till rätta med infektion och kroppsvätskor i obalans. Läkaren har behandlat tusentals patienter som sjukvården gett upp hoppet om och en stor majoritet av dessa har blivit bättre och många helt friska. Detta har i Sverige mött ett svårt motstånd från ett håll som lyckats iscensätta en tioårig häxprocess mot läkaren. Nya fakta om vilka som ligger bakom drevet mot läkaren har lett fram till "kravet" på att göra en uppföljare ”Justitiemordet-Vittnet som försvann.” Projektet går i Michael Moores anda.

När jag blev ombedd att göra dokumentären om läkaren var jag redan inne i förberedelserna för en helt annan långfilm om en känd svensk konstnär, John Bauer som inspirerat Disney. Jag hade blivit inbjuden till St Petersburg eftersom en del av historien handlar om en balett som Bauer gjort scenografi till och som kommit till på inrådan av en då känd rysk koreograf. Filmen om läkaren avbröt detta projekt och nu vill jag starta upp det igen.

Den dramatiska kärlekshistorian om Ester och John är så annorlunda och ödesmättad. Och i allt detta kom Bauers sagomotiv att återspegla deras kamp för och mot varandra. De älskade varandra, var beroende av varandra men klarade inte av att leva ihop. När de äntligen försonades ville naturen annat.

Börje Peratt

NYCKELORD: Börje Peratt, dokumentär, filmare, John Bauer, konstnär, Läkare, producent


Hederspris till långfilmsdokumentär

Publicerad 27 Februari 2017
Artisternas Hatt delade ut hederspris 2017,

till Börje Peratt för biofilmen "Läkaren som vägrade ge upp", dokumentären om Dr Erik Enby, förföljd och bestraffad för sin okuvliga vilja att hjälpa sjuka människor.

Alltid kul att bli uppskattad LÄNK

Börje Peratt

NYCKELORD: Artisternas Hatt, dokumentär, Hederspris, långfilm, Läkaren som vägrade ge upp


Fisketur TV-serien, första året 1989, på Vimeo on Demand

Publicerad 18 Februari 2017
Fisketur med Hans Nordin och barnen Maria, Kim och Jan, första året 1989, på Vimeo on demand. Den mycket populära TV-serien med Hans Nordin som fiskeguide tillsammans med barnen Maria, Kim och Jan.

Börje Peratt
Filmaren Fisketur TV-serie på Video on Demand

NYCKELORD: 1989, Fiskeguide, Fisketur, Hans Nordin, TV-serie, Vimeo on Demand


Bella & Real The Movie på Vimeo On Demand

Publicerad 7 Februari 2017
Du kan nu se Bella & Real The Movie på Vimeo on Demand
Det kostar 3 dollar eller ca 25 kr.
Kanske kan vi få in lite medel till kommande projekt.

Hälsningar
Börje Peratt

NYCKELORD: filmvisning, on demand, VimeoArkivNyckelord