- Producent
peratt.com

Om oss

Manus AV-produktion AB

Kort Historik


MANUS startade 1976 och ombildades till AB i februari 1981 hälftenägd av Ritva och Börje Peratt  som tillsammans har skrivit underlag till bland annat monologen Kaninen och rovdjuret framförd av Ernst Hugo Järegård.

Processen innebär att Börje oftast står för idé, manus och regi och Ritva för slutfinnishen dvs en aktiv producentroll som hon ogärna sticker ut med.

Ritva är navet i vår verksamhet och håller i många kontakter. Medproducent och ekonomichef och den som har reda på allt. Har gjort det mesta bakom kameran och är en sjusärdeles stillbildsfotograf med ett stort antal fotoböcker.

Bolaget har producerat inslag till TV-serien
"Pep-Talk"
(SVT 1985-86) Wikipedia/Pep-Talk.

Tillsammans med TV-House gjorde vi TV-serien "Skattjakten" för SVT och UR 1987. Wikipedia/Skattjakten

1989-91 producerade vi sedan för SVT under tre år 29 avsnitt "Fisketur" med fiskeguide Hans Nordin. Serien fick mycket höga tittarsiffror. Över 50 % av målgruppen ungdom.  Wikipedia/Fisketur.

1999 gjordes  "Barnet från Havet" en pilot baserad på "Trägudars Land" av författaren Jan Fridegård om slavars frigörelse under vikingatid. Den följdes 2002 upp av dramadokumentären Jan Fridegård - Ordkonstnären där Per Morberg spelade huvudrollen. Projektet är sedan 2000 bolagiserat i Draupner Film AB.

Filmprojektet Bella & Real resulterade i prisbelönt kortfilm 2001 och långfilmen "Bella & Real the Movie"  Trailer B&R.  Temat till Bella & Real "Fri i främmande land" toppade radiotopplistor under våren 2010.

Börje Peratt har även skrivit och komponerat musikal som Den Fagre, konsert i Dieselverkstaden 2002.
Skrev och regisserade kammarspelet  Fru Josefin med urpremiär Danderydsgården 2012.

Inriktningen på samhälle, transport, beredskap, miljö och arbetsmiljö har inneburit många slags mediauppdrag, bildspel, video, mässor, trycksaker, samhällskampanjer, företagspresentationer och utbildningsfilm, musikkassetter, CD och multimedia.

Kunder täcker hela marknaden från departement, kommuner och landsting till företag, förbund och organisationer med uppdrag inom natur, friluftsliv, hälsa, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Har också en omfattande egen produktion av TV och videofilm. Utbildning har överförts på Visam AB.  


InAction Multimedia AB

InAction (varumärkesregistrerat) har producerat pedagogiska program. InAction har som sin huvudprodukt haft MultiMediabaserade process-beskrivningar för kompetensutveckling. Metoden söker och finner medarbetares "tysta kunskap" och utvinner då deras "bästa sätt" att lösa uppgifter. InAction framställde datorbaserade program för interaktiv användning där video, bild, ljud, teckningar, animationer, figurer, texter, symboler och speaker ingår.


Draupner Film AB

Draupner Film är det fantastiska ”Trägudars land projektet” bolagiserat. Alla rättigheter är klara och ligger i bolaget. Visionen med Draupner Film är ett filmbolag vars profil är historisk film. Här ingår även  "John Bauer och Bergakungen".
Trägudars Land är ett internationellt mediaprojekt. Det byggs, produceras och distribueras globalt. Målet är att kombinera hög kvalitet, kulturell trovärdighet och kommersiell framgång. Med ett bra projekt kan man räkna med ett samarbete med de som önskar expanderande turism och kulturell tillväxt. Det rör nordisk historia, myterna och berättelserna om denna världsberömda epok.